Home » Genel » Sağlık Sektöründe Uzaktan Teşhis, Tedavi, Bakım ve Bilişimle Büyüme: RTALB, GLRYH

Sağlık Sektöründe Uzaktan Teşhis, Tedavi, Bakım ve Bilişimle Büyüme: RTALB, GLRYH

Philips’in büyümesini, COVID-19 için oluşan talep ve uzaktan bakım ihtiyacı ateşledi (26.10.2020):

COVID-19 salgını, hastalıkla savaşan hastalara yardımcı olmak için gereken hastane ekipmanlarına olan talebi büyük miktarda artırdığından, sağlık teknolojisi şirketi Philips, 2020 yılının üçüncü çeyrek satış ve kârlarında ciddi artış gördü.

Amsterdam merkezli Philips, yaptığı açıklamada, benzer satışların Temmuz-Eylül döneminde %10 artarak 4,98 milyar Euro’ya (5,8 milyar $), çekirdek karlarının ise neredeyse üçte bir artarak 769 milyon Euro’ya yükseldiğini söyledi.

Kârlar ve satışlar, analistlerin beklentilerini kolayca aşarak Philips hisselerini Amsterdam’da, İngiltere saatiyle 8’de % 2,9 artırdı.

Büyüme, esas olarak bağlantılı bakım bölümündeki satışlardaki %42’lik artışla sağlandı. Bu bölüm, COVID-19 hastalarını tedavi etmek için kullanılan izleme ve solunum bakım cihazlarını üretmektedir. Bunlar ve uzaktan kullanılabilen diğer bazı cihazları da üreten şirket, sağlık görevlileri ve hasta bakıcıların uzaktan çalışabilmesini sağlamaktadır.

Pandemi sebebiyle hastanelere yeni ekipmanların kurulumu gecikince, tüketici ürünlerine olan talepte aksamalar oldu. Bu sebeple de rakiplerinden örneğin Almanya’daki Siemens Healthineers gibi, Philips’in sonuçları da 2020’nin ilk yarısında sert bir şekilde etkilendi.

Ancak, yetkililere göre koronavirüs salgınının ilk şokundan sonra Philips, hastanelerde yapısal bir değişiklik görmeye başladı. Çünkü uzaktan hasta izlemeye izin veren cihazlara olan talep artmıştı.

Bunlar, uzaktan danışmanlık yapmayı sağlayan telekonferans cihazlarından evden çalışmayı mümkün kılarak radyologların hastaları uzaktan teşhis etmelerini ve yoğun bakım ünitelerindeki hastaları yanlarında olmak zorunda kalmadan izlemelerini sağlayan platformlara kadar değişik cihazları içermektedir.

Konuyla ilgili açıklama yapan şirketin yöneticisi Van Houten, “Philips’in zaten birkaç yıldır yatırım yaptığı sağlık hizmeti bilişimine yapısal olarak daha yüksek bir talep var ve şimdi bu stratejinin onaylandığını görüyoruz” dedi.

YENİ HEDEFLER

Philips gelecek yıllar için hedeflerini güncellerken, Van Houten da, bu yapısal değişimin gelecekteki büyümenin ana itici güçlerinden biri olacağını söyledi.

Philips, 2021 ile 2025 arasında yıllık ortalama %5 ile %6 satış büyümesi beklediğini ve ayarlanmış EBITTA marjının her yıl 60 ila 80 baz puan artmasını beklediğini söyledi.

Şirketin kar marjı, bir önceki yıla göre %12,4’ten üçüncü çeyrekte %15,4’e sıçradı ve şimdi 2025 yılına kadar “yüksek onluk oranlara” ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Bununla birlikte, 2021 için Philips, COVID-19 ekipmanına olan talebin düşmesi beklendiğinden “düşük tek haneli büyüme” öngördü.

ABD Sağlık Bakanlığı 43.000 ventilatör siparişinin çoğunu iptal ettikten sonra Philips, Ağustos ayında 2020 için görünümünü negatif yönde değiştirdi. Şirket ılımlı satış büyümesi ve bu yılın tamamı için istikrarlı bir EBITTA marjı beklentisini korudu.

Kaynak: Reuter’s
https://www.reuters.com/article/us-philips-results/philips-third-quarter-results-top-estimates-on-strong-covid-19-demand-idUSKBN2740G7

Yorum ve İlgili şirketler: Rtalb, Glryh, Karel, Aselsan, Deva, Selçuk Ecza Deposu (selec hissesi), Eczacıbaşı İlaç (ecilc), Fonet

Philips ve benzeri şirketlerin yurt dışında elde ettiği oranlar yön ve trend açısından bizim şirketleri de ilgilendirebilir. Görüldüğü üzere 2020 yılının 3.çeyreği çok iyi geçmiş ve eğilimin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Ancak 2021’de büyümede biraz yavaşlama olabilir. Bizde ilgili şirketlerden Rtalb ve Deva zaten 2020 6-aylıklarda çok iyi bilançolar açıklamıştı. Yeni olarak Karel ve Aselsan’ın da solunum cihazları üretimine katkı yaptıkları duyurulmuştu. Ayrıca sağlık bilişimi konusunda Fonet te öne çıkabilir.

Borsanalist’in anlık yorumlarından faydalanmak için takip ediniz.
Twitterdan Takip için: >> Borsanalist

İnceleyin: >> Mobil İletişim, Haberleşme ve Telekomünikasyon Hisseleri Nasıl Hareket Ediyor?
İnceleyin: >> Bilişim/Yazılım Hisselerinde Sert Yükseliş

Lokman Hekim: Hisse Geri Alım Programı Açıkladı
Mobil İletişim, Haberleşme ve Telekomünikasyon Hisselerinin Performansı
Bu 4 Sektöre 2021’de Dikkat
Fiyat Kazanç Oranı Düşük ve Yüksek Hisseler
RTA Biyolojik Ürünler Bedelsiz: Kaç Adet Hissem Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

UYARI: Burada yer alan yatirim bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yatirim danismanligi hizmeti, araci kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu nedenle burada yer alan bilgilere dayanilarak yatirim karari verilemez.